Sortowanie
Źródło opisu
Księgozbiór
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(2)
Autor
Białoskurski Sebastian
(1)
Czernyszewicz Eugenia
(1)
Dzido Hanna
(1)
Goliszek Anna (socjolog)
(1)
Komor Agnieszka
(1)
Pawlak Joanna (ogrodnictwo)
(1)
Wróblewska Wioletta
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Ekonomiści
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Temat
Bezpieczeństwo narodowe
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
COVID-19
(1)
Infrastruktura krytyczna
(1)
Jakość żywności
(1)
Konsumenci
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Lotnictwo
(1)
Polityka bezpieczeństwa
(1)
Prawo Unii Europejskiej
(1)
Przestrzeń powietrzna
(1)
Społeczeństwo konsumpcyjne
(1)
Transport
(1)
Unia Europejska (UE)
(1)
Zachowania konsumentów
(1)
Zagrożenia bezpieczeństwa
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Chiny
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 145-163.
Konsumpcja żywności jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących zdrowie i życie człowieka, co wynika z potrzeby dostarczenia organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych i energii. Z tego też względu żywność uznaje się za produkt strategiczny z punktu widzenia społecznego i gospodarczego. Stąd też zapewnienie odpowiedniej ilości i jakości żywności jest przedmiotem troski rządów państw, organizacji międzynarodowych, środowisk naukowych i producentów żywności. Na przestrzeni lat obserwuje się zmiany w modelu konsumpcji żywności i zachowaniach konsumentów. Wynikają one z oddziaływania wielu czynników o charakterze społeczno-ekonomicznym, jak i środowiskowym. Problemem badawczym w niniejszym opracowaniu była próba odpowiedzi na pytanie: jakie zachowania konsumentów i producentów określają współczesną konsumpcję żywności, która powinna być wolna od zagrożeń dla zdrowia i życia człowieka i bezpieczna dla środowiska? Celem niniejszego opracowania monograficznego była identyfikacja i charakterystyka megatrendów i trendów w zachowaniach współczesnych konsumentów żywności, przy uwzględnieniu uwarunkowań społecznych związanych z paradygmatem szeroko pojmowanego zrównoważonego rozwoju. Prezentowane opracowanie może stanowić źródło wiedzy dla osób zajmujących się problematyką współczesnej konsumpcji żywności, w tym pracowników naukowych, administracji rządowej i samorządowej, producentów żywności i jej dystrybutorów. Zawarte w pracy zagadnienia mają charakter interdyscyplinarny, łącząc różne dziedziny wiedzy i dyscypliny, w tym nauki społeczne i nauki rolnicze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45151 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, wykaz aktów prawnych na stronach 149-154.
Celem publikacji jest przedstawienie zagadnienia infrastruktury krytycznej zarówno w ujęciu pojedynczych elementów (poszczególnych infrastruktur krytycznych w różnych sferach funkcjonowania państwa i obywateli), które połączone ze sobą tworzą system, jak również przedstawienie europejskiej infrastruktury krytycznej (EIK), której składowymi są strategiczne szlaki komunikacyjne, budynki i budowle, systemy zaopatrzenia w energię, surowce energetyczne i paliwa, łączności, sieci teleinformatyczne, systemy finansowe, zaopatrzenia w żywność, wodę, systemy ochrony zdrowia) w poszczególnych państwach członkowskich. Istnienie wielu komponentów (ogniw, elementów) stanowiących łącznie europejską infrastrukturę krytyczną całej Wspólnoty, a przez to wspólne zagrożenia i szanse. Bezpieczeństwo EIK stanowi podstawę dla funkcjonowania i rozwoju społeczeństwa demokratycznego, którego celem oraz głównym zadaniem jest kształtowanie dogodnych warunków życia Europejczyków. W obliczu realnego zagrożenia i wyzwań związanych z toczącym się konfliktem zbrojnym na Ukrainie, pytanie o stan bezpieczeństwa IK w państwach członkowskich i EIK jest aktualne i zasadne dla funkcjonowania silnej Unii Europejskiej, bardziej niż kiedykolwiek.
Spis treści: https://inw-spatium.pl/wp-content/uploads/2023/05/spis-tre%C5%9Bci.pdf
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45164 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej