Sorting
Source
Księgozbiór
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(2)
Branch
Wypożyczalnia
(2)
Author
Białoskurski Sebastian
(1)
Czernyszewicz Eugenia
(1)
Dzido Hanna
(1)
Goliszek Anna (socjolog)
(1)
Komor Agnieszka
(1)
Pawlak Joanna (ogrodnictwo)
(1)
Wróblewska Wioletta
(1)
Year
2020 - 2025
(2)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Audience Group
Ekonomiści
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Subject
Bezpieczeństwo narodowe
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
COVID-19
(1)
Infrastruktura krytyczna
(1)
Jakość żywności
(1)
Konsumenci
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Lotnictwo
(1)
Polityka bezpieczeństwa
(1)
Prawo Unii Europejskiej
(1)
Przestrzeń powietrzna
(1)
Społeczeństwo konsumpcyjne
(1)
Transport
(1)
Unia Europejska (UE)
(1)
Zachowania konsumentów
(1)
Zagrożenia bezpieczeństwa
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Subject: place
Chiny
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Polska
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(2)
Domain
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
2 results Filter
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 145-163.
Konsumpcja żywności jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących zdrowie i życie człowieka, co wynika z potrzeby dostarczenia organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych i energii. Z tego też względu żywność uznaje się za produkt strategiczny z punktu widzenia społecznego i gospodarczego. Stąd też zapewnienie odpowiedniej ilości i jakości żywności jest przedmiotem troski rządów państw, organizacji międzynarodowych, środowisk naukowych i producentów żywności. Na przestrzeni lat obserwuje się zmiany w modelu konsumpcji żywności i zachowaniach konsumentów. Wynikają one z oddziaływania wielu czynników o charakterze społeczno-ekonomicznym, jak i środowiskowym. Problemem badawczym w niniejszym opracowaniu była próba odpowiedzi na pytanie: jakie zachowania konsumentów i producentów określają współczesną konsumpcję żywności, która powinna być wolna od zagrożeń dla zdrowia i życia człowieka i bezpieczna dla środowiska? Celem niniejszego opracowania monograficznego była identyfikacja i charakterystyka megatrendów i trendów w zachowaniach współczesnych konsumentów żywności, przy uwzględnieniu uwarunkowań społecznych związanych z paradygmatem szeroko pojmowanego zrównoważonego rozwoju. Prezentowane opracowanie może stanowić źródło wiedzy dla osób zajmujących się problematyką współczesnej konsumpcji żywności, w tym pracowników naukowych, administracji rządowej i samorządowej, producentów żywności i jej dystrybutorów. Zawarte w pracy zagadnienia mają charakter interdyscyplinarny, łącząc różne dziedziny wiedzy i dyscypliny, w tym nauki społeczne i nauki rolnicze.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 45151 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, wykaz aktów prawnych na stronach 149-154.
Celem publikacji jest przedstawienie zagadnienia infrastruktury krytycznej zarówno w ujęciu pojedynczych elementów (poszczególnych infrastruktur krytycznych w różnych sferach funkcjonowania państwa i obywateli), które połączone ze sobą tworzą system, jak również przedstawienie europejskiej infrastruktury krytycznej (EIK), której składowymi są strategiczne szlaki komunikacyjne, budynki i budowle, systemy zaopatrzenia w energię, surowce energetyczne i paliwa, łączności, sieci teleinformatyczne, systemy finansowe, zaopatrzenia w żywność, wodę, systemy ochrony zdrowia) w poszczególnych państwach członkowskich. Istnienie wielu komponentów (ogniw, elementów) stanowiących łącznie europejską infrastrukturę krytyczną całej Wspólnoty, a przez to wspólne zagrożenia i szanse. Bezpieczeństwo EIK stanowi podstawę dla funkcjonowania i rozwoju społeczeństwa demokratycznego, którego celem oraz głównym zadaniem jest kształtowanie dogodnych warunków życia Europejczyków. W obliczu realnego zagrożenia i wyzwań związanych z toczącym się konfliktem zbrojnym na Ukrainie, pytanie o stan bezpieczeństwa IK w państwach członkowskich i EIK jest aktualne i zasadne dla funkcjonowania silnej Unii Europejskiej, bardziej niż kiedykolwiek.
Spis treści: https://inw-spatium.pl/wp-content/uploads/2023/05/spis-tre%C5%9Bci.pdf
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 45164 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again