E-book
In basket
Duży postęp w rolnictwie, szczególnie w XX w. spowodował, że na mniejszej powierzchni gruntów rolnych jesteśmy w stanie wyprodukować więcej żywności. Obecnie spowodowane jest to głównie postępem genetycznym w hodowli nowych odmian. W perspektywie historycznej to wprowadzenie w rolnictwie herbicydów, czyli substancji eliminujących rośliny niepożądane z łanu, jako pierwsze spowodowało wzrost plonów i podniesienie ich jakości handlowej. Problem zachwaszczenia został pozornie opanowany, patrząc na rynek dostępnych rozwiązań herbicydowych. Nie mniej jednak nie należy zapominać o nim jako podstawowym czynniku wpływającym na plon i jego jakość. Obecnie trwa maksymalizacja produktywności i przypuszczalnie będzie nadal trwała, ponieważ zapotrzebowanie na żywność rośnie, a powierzchnia uprawy roślin maleje [Odum 1977, Falińska 2004]. Wprowadzanie uproszczeń w uprawie roli i zmianowaniu wraz z wyraźniej widocznymi zmianami klimatu przyczyniły się do pogorszenia skuteczności wielu stosowanych na polach środków chwastobójczych. Do takiej sytuacji doprowadziło wiele czynników, ale przede wszystkim jeden – chęć obniżenia kosztów produkcji przez rolników, m.in. poprzez zmniejszanie dawek herbicydów, łączne stosowanie dwóch herbicydów lub dodatków dające efekt synergii, technikę wykonywania zabiegów [Piwowar 2018]. Celem pracy była biologiczna i ekonomiczna ocena zastosowania preparatu Axial 50 EC z nawozem RSM 28 lub adiuwantem Atpolan 80 EC w zwalczaniu miotły zbożowej (Apera spica-venti (L.) P. Beauv.) i owsa głuchego (Avena fatua L.).
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again