31007
Book
In basket
Kultura bezpieczeństwa żywności : istota i narzędzia pomiaru / Małgorzata Z. Wiśniewska. - Wydanie 3 uaktualnione i uzupełnione. Stan prawny na 31 lipca 2021 r. - Warszawa : CeDeWu, 2021. - 216 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Najnowsze wydanie pierwszej w Polsce monografii zgłębiającej temat kultury bezpieczeństwa żywności, wzbogacone o liczne uzupełnienia dotyczące wpływu zagrożenia związanego z pandemią COVID-19 oraz zmianami klimatu. Dodatkowo uwzględnione zostały zaistniałe zmiany w prawie w dokumentach normatywnych. Książka jest przeznaczonego dla wszystkich zainteresowanych promowaniem i wdrażaniem metod, postaw oraz wartości niezbędnych w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Wśród zaprezentowanych zagadnień: postawy definicyjne i założenia ogólnej istoty bezpieczeństwa oraz bezpieczeństwa żywności , zjawisko food crime (przestępstwa wymierzone w żywność i łańcuch żywnościowy), problematyka klimatu i kultury bezpieczeństwa żywności, w tym próba ujęcia zjawiska kultury sprawiedliwego traktowania (just culture) oraz sygnalizowania w dobrej wierze (whistleblowing), czynniki oraz uwarunkowania sprzyjające tworzeniu kultury bezpieczeństwa żywności, narzędzia pozwalające określić, zmierzyć i ocenić dojrzałość poziomu kultury bezpieczeństwa żywności w organizacji oraz wskazać na obszary wymagające doskonalenia, najnowsza literatura krajowa i zagraniczna dotycząca opisywanych kwestii.
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 45118 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 197-212.
Funding information note
Współfinansowanie: Uniwersytet Gdański
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again